דלקת בגיד אכילס

טנדינופתיה בגיד אכילס

הכירו את אתלטיק קליניק: מכון פיזיותרפיה, הבית של הספורטאים

מכון פיזיותרפיה מתקדם לרפואה אורתופדית ופיזיותרפיה. במרכז תפגשו את הרופאים ואנשי המקצוע המומחים ביותר בתחומם כולל אורתופדיה, שיקום, אימון, תזונה וליווי מקצועי.

 

במאמר זה ננסה להסביר את כל הסיבות ודרכי הטיפול הטובים ביותר לדלקת בגיד אכילס, סקירה מקיפה זו מכסה מרכיבים משמעותיים בשיקום ומניעה.
האכילס הינו הגיד החזק והעבה ביותר בגוף האדם, הוא מחבר יחדיו את שרירי הסובך, התאומים והסוליה, אל עצם העקב. תפקידו העיקרי של הגיד הוא ביצוע הרמת העקבים ובכך סיוע בהליכה, ובכל פעולה הדורשת התרוממות ו/או התנתקות אקטיבית של הגפה התחתונה מהקרקע.


מה שנקרא בעבר דלקת בגיד אכילס היום מוגדר כטנדינופטיה של גיד האכילס וזהו מצב שקורה לרוב בעקבות עומס יתר על הגיד, אך גם בעקבות ביומכניקה לקויה.
פציעה זו נפוצה בעיקר אצל ספורטאים מקצוענים וחובבניים, אך שכיחה גם באוכלוסייה הרגילה כאשר 80% מהסובלים מהבעיה הם גברים, לרוב מעל גיל 40.
השכיחות עולה בענפי ספורט שדורשים פעולות מחזוריות קבועות ו/או באנרגיה גבוהה, כגון: כדורסל, כדורעף, טניס וכדומה כאשר ריצה למרחקים – הוא הספורט השכיח ביותר לפציעה מסוג זה.

דלקת בגיד אכילס, סימנים

הסימנים מתפתחים בהדרגה, ובתחילה מתאפיינים באי נוחות באמצע הגיד או בחלק המרוחק שלו אשר מתחבר לעצם, לעיתים מופיעה גם בשלב הראשוני נפיחות בגיד.
במצב כרוני, שינויים ניווניים יכולים לגרום לעיבוי של הגיד ושינוי צורה.
גורמים תורמים:
– הגברה פתאומית ולא הדרגתית בפעילות (באורך אימון, תדירות ו/או עוצמת אימון).
– שינוי משטח פעילות, בעיקר מעבר ממשטחים אחידים למשטחים לא אחידים.
– מעבר מהיר מדי לנעל שטוחה או הליכה יחפה.
– צורת כף רגל כף רגל שטוחה או לחילופין קשת כף רגל גבוהה.
– חוסר איזון/חולשה של שרירי הסובך.
– ברכיים מופנות פנימה או החוצה (Genum Valgum/ Varum).
– חוסר גמישות בגיד/גיד חלש.
– ביומכניקה לא טובה, כגון רוטציות של הטיביה (עצם השוקה) בזמן פעילות.
– סטרואידים בשימוש ממושך כגון במחלות כמו אסתמה או בזריקה לגיד אשר מחלישים את הגיד.
– מחלות שקשורות בפגיעה באספקת הדם כגון סוכרת.

דלקת בגיד אכילס - אבחנה

ייתכן שנראה נפיחות ואודם (בשלב האקוטי) בגיד.
במישוש, המטפל יבחין ברגישות מקומית משני צידי הגיד. בעת הליכה נראה שהמטופל ידרוך על הרגל הפגועה, למשך זמן קצר יותר, ותהיה הגבלה בטווח תנועה בקרסול.
 כמו כן, יהיה קושי לבצע פעולות שדורשות הפעלה של שרירי השוק כדוגמת הרמת עקבים.
 בנוסף, ייתכן שהרופא ישלח את המטופל לבצע בדיקות הדמיה כגון: רנטגן, אולטרסאונד ו MRI.

צילום רנטגן אינו נותן מידע לגבי רקמות רכות כמו גידים, אך יכול לעזור במציאת/שלילת פציעות אחרות שגורמות לסימנים דומים.:

דלקת בגיד אכילס, טיפול פיזיותרפיה

ברוב המוחלט של המקרים, הטיפול יהיה שמרני בליווי של פיזיותרפיסט.
 בניגוד למה שהרבה אנשים מאמינים, מנוחה היא לא הפתרון האולטימטיבי לפציעה מסוג זה. 
מנוחה יכולה להעניק הקלה בכאבים והיא נחוצה לפרק זמן קצר, כאשר הפציעה אקוטית, אך חשוב לדעת שלאורך זמן ואם נרצה לחזור לבצע פעילות עצימה, מנוחה בלבד לא תאפשר לנו לבצע זאת.
 ישנה חשיבות מכרעת להעמסה הדרגתית על הגיד, על מנת להכין אותו לקראת חזרה לפעילות.
 גיד אוהב שיש עליו עומס, יש לו יכולת מדהימה להסתגל לעומסים וכך צריכה להיראות תכנית השיקום:

גיד אכילס: תוכנית חיזוק אקסצנטרי

תרגול אקסצנטרי הוא מאבני הייסוד של שיקום טנדינופטיה של גיד אכילס. התרגילים הנ״ל כוללים תנועה מבוקרת של הארכת הגיד המשפיעים על הקומפלקס הגידי שרירי ובכך עוזרים בשינוי מבנה הגיד ושיפור תכונותיו המכניות. העמסה על הגיד בצורה זאת גורמת לשיפור סינטזת החלבונים בגיד ויישור הקולגן אשר חיוניים להחלמת הגיד.
הפרוטוקול הנפוץ ביותר דומה לתרגיל שהסרטון רק עם הבדל אחד – בפרוטוקול אנחנו עולים על קצות אצבעות בעזרת הרגל הבריאה, ויורדים בצורה איטית עד סוף הטווח כשרוב המשקל או כולו על הרגל הפצועה.

בנוסף מכיוון שגיד אכילס מורכב משני שרירים מרכזיים – שריר התאומים שעובד בעיקר כשהברך ישרה, ושריר הסוליה שעובד בעיקר כשהברך בכיפוף מומלץ לבצע את אותו התרגיל גם בישיבה כמו בסרטון הנ״ל:

המינון לתרגילים הנ״ל על פי הפרוטוקול הוא לבצע 3 פעמים 10-15 חזרות, למשך מספר שבועות. המטרה היא לתרגל עם מינימום או ללא כאב כלל ולכן יש לנטר את עוצמת הכאבים, אם התרגול הופך להיות קל אפשר להוסיף משקל באחת הידיים או על הברך כמו בתרגיל השני.
פרוטוקול זה ידוע כמפחית כאב, משפר את התפקוד ומקדם ריפוי גידים. תרגול עקבי ועומס פרוגרסיבי הכרחי לשיפור בהורדת רמת כאבים, ולשיפור התפקוד.

גיד אכילס: תוכנית חיזוק איזומטרית

תרגול איזומטרי מתייחס לכיווץ סטטי של השריר, זאת אומרת בסוג כיווץ זה בשריר אין תנועה בקרסול ובכף הרגל. תרגול איזומטרי ידוע כמפחית כאבים ומניסיוננו מטופלים כאובים מאוד לפעמים מצליחים להתחיל לתרגל רק בצורה הזאת בשלב הראשוני.
המנגנון והסיבה לירידה המיידית בכאבים, אשר מתרחשים לאחר ביצוע תרגול איזומטרי עדיין לא ברורים לחלוטין אך מחקרים רבים בתחום בדקו את הנושא והציעו את סוג הכיווץ להתמודדות עם מטופלים כאובים.
ישנן אינספור אפשרויות תרגול איזומטרי, אך 2 מהן אהובות עלי ביותר – הראשון הוא עליית מדרגות כשבעצם המטופל נמצא על קצות אצבעות ולא נותן לעקב לגעת במדרגה לאורך כל זמן העליה במדרגות. זהו תרגול פשוט לביצוע וגם מאפשר תרגול יומיומי ללא ״עצירה״ של החיים אלא אופציה לתרגול פיזיותרפיה ׳על הדרך׳.
חשוב לזכור שככל שהמטופל עולה גבוה יותר על קצות האצבעות כך התרגיל קשה יותר.
התרגיל השני משלב את שרירי הירך בעיקר הארבע ראשי ואת שרירי השוק הפנימיים ביותר והוא מעמיס בצורה נפלאה על גיד אכילס.
בזמן התרגיל אנחנו נשענים על הקיר כשהברך קרובה ל90 מעלות, והעקבים באוויר למשך מספר שניות כאשר מומלץ להתחיל ב20 שניות למשך 3 סטים.
הנה אתגר – נסו להגיע ל60 שניות רצופות בלי לזוז ובלי להוריד את העקבים.
התמונה פה מלמטה

אתלטיקליניק | דלקת בגיד אכילס, טנדינופתיה בגיד אכילס - טיפול פיזיותרפיה

בשלבים הבאים ישנה התקדמות וחשיפה לקפיצות, ריצה, וחיזוקים בטווחי תנועה מלאים תוך כדי מתיחה של גיד אכילס. לסיכום, דלקת בגיד אכילס יכולה להיות מטרד רציני ולגרום לכאבים והגבלה בפעילות גופנית למשך תקופה ארוכה אך טיפול ממוקד ומדוייק בשילוב עם ניהול עומסים קפדני יובילו להחלמה מלאה מהפציעה ברוב מוחלט מהמקרים. אם אתם רוצים להתקדם בשיקום והגעתם עד לכאן מוזמנים להשאיר פרטים ולקבוע תור לטיפול וייעוץ במכון אתלטיק קליניק.

אתלטיקליניק – מכון פיזיותרפיה והמרכז המתקדם לרפואה אורתופדית ופיזיותרפיה. טיפולי פיזיותרפיה זאת המומחיות שלנו.

אולי יעניין אותך גם

לפרטים נוספים ולקביעת פגישה השאר פרטים ואחד מנציגנו יחזור אליך בהקדם!

יש לכם סתם שאלה או בירור?
אנחנו זמינים בוואטסאפ

נשמח לעזור :)

אין תחליף לייעוץ וטיפול מקצועי!
לייעוץ מהמומחים שלנו, מלא/י את הטופס הבא ונחזור אליך בהקדם: