מי מועמד להחלפת מפרק ברך ומהם שלבי השיקום
מפרק הברך הוא מפרק נושא משקל בגפה התחתונה, המאפשר תנועות כיפוף ויישור ומעט סיבוב.
מפרק הברך מורכב למעשה משני מפרקים: מפרק הירך-שוק שבו הקצה מרוחק של הירך נשען על הישורת של השוקה ומפרק הירך-פיקה, המחבר בין הפיקה לשקע מתאים בקדמת עצם הירך, הפיקה נעה בתנועות החלקה, מעלה ומטה.
המשטחים המפרקיים של עצמות הברך מצופים בסחוס זגוגי (היאליני), המאפשרים תנועה חלקה ללא חיכוך.
בשולי המשטחים המפרקיים נמצאים שני סהרונים (מניסקוסים) הבנויים מרקמת סחוס סיבית נוקשה, שתפקידם הוא לשכך זעזועים, להגן על משטחי הסחוס המפרקי ולתרום ליציבות מפרק הברך.
ניתוח להחלפת מפרק הברך (Total Knee Replacement ובקיצור TKR) מוצע ע"י אורתופדים במקרים של נזק סחוסי נרחב על רקע ניווני (אוסטיאוארתריטיס), דלקתי-ראומטי או חבלתי, בנוכחות כאבים מתמשכים והגבלה ניכרת בניידות ובתפקוד.
בניגוד לשם הניתוח, הוא לא כרוך בהחלפת מפרק הברך, אלא בהחלפת משטחי המפרק הפגועים במשטחים מלאכותיים מתכתיים או פלסטיים.
מפרק הברך מחולק ל-3 מדורים. במקרה שהפגיעה הסחוסית היא במדור אחד בלבד, ניתן להציע ניתוח החלפת ברך חלקית (Partial Knee Replacement או Unicompartmental Arthroplasty) של המדור הפגוע. ניתוח זה מבוצע בחתך ניתוחי קטן יותר, תוך שמירת האנטומיה הטבעית של המדורים האחרים והרצועות הצולבות. לכן השיקום לאחר הניתוח קצר יותר, וכך מושג טווח תנועה מלא של מפרק הברך.
האשפוז בביה"ח לאחר הניתוח נמשך כ 3-5 ימים בהתאם למצבו הבריאותי של המטופל ולמידת התמיכה מחוץ לכותלי ביה"ח.
השיקום מתחיל יום למחרת הניתוח ואפילו כבר באותו היום. הפיזיותרפיסט בביה"ח מנחה את המטופל כיצד להתנייד בתמיכת אביזר עזר להליכה (הליכון, קביים, או מקל הליכה), על מנת למנוע סיבוכים הנובעים משכיבה/ישיבה ממושכת ובגלל חולשה ניכרת של השריר הארבע-ראשי וכאב בדריכה על הגפה.
טיפולי פיזיותרפיה הם הכרחיים בשבועות הראשונים שלאחר הניתוח על מנת לסייע למטופל לשוב לפעילויות היומיום בעצמאות ובבטחה. בשבועיים הראשונים הפיזיותרפיסט יתמקד בהגדלת טווחי התנועה סביב מפרק הברך עד להגעה ליישור מלא או מקסימלי בגבולות המשתל.
בשבועות שלאחר מכן המטופל יוכל לשאת יותר משקל על הרגל המנותחת ולזנוח את אביזרי העזר להליכה, בהנחיית הפיזיותרפיסט, עד להגעה לנשיאת משקל מלאה.
לאחר כ-10 חודשים, המטופל יוכל לשוב לכל פעילויות היומיום שבשגרה, אף על פי שהרגל המנותחת עלולה עדיין להיות חלשה יותר משמעותית מהרגל הבריאה ולכן חשוב מאד להמשיך ולחזק את שרירי הברך המנותחת.
המשיכו לקריאה של סדרת המאמרים בה נסביר על קרע ברצועה הצולבת הקדמית בברך ACL >> קרע ברצועה הצולבת
- הכותב הינו עומר גבאי, פיזיותרפיסט מצוות אתלטיקליניק, מתמחה בפציעות ספורט וכאבים אורתופדיים.
אולי יעניין אותך גם
כאב ברך קדמי לאחר קרע ברצועה הצולבת ACL
חלק 6: כאבים בקדמת הברך לאחר ניתוח לשחזור רצועה צולבת כל הסיבות והדרכים להתמודדות