הפרדות בטנית

Diastasis Recti

הכירו את אתלטיקליניק: מכון פיזיותרפיה, הבית של הספורטאים

מכון פיזיותרפיה מתקדם לרפואה אורתופדית ופיזיותרפיה. במרכז תפגשו את הרופאים ואנשי המקצוע המומחים ביותר בתחומם כולל אורתופדיה, שיקום, אימון, תזונה וליווי מקצועי.

 

אף אחד לא אוהב פרידות אבל על אותו שורש אנחנו גם לא אוהבות הפרדות ועוד של שרירי הבטן שלנו.
ביננו זה ממש מטרד ה'רכס' הזה שקופץ לו שאנחנו בסך הכל מתיישבות לפנים אחרי שישבנו שעונות לאחור על הספה או שבא לנו ללכת עם חולצה קצרה לאימון וכולם שוב אומרים שלום לאותו 'רכס 'שהגיע שוב לביקור. מה עושים עם זה?

אז FIRST THING FIRST-

הפרדות בטנית או בשמה המקצועי – DIASTASIS RECTI זו התרחקות בין שני צידי השריר הישר בטני (RECTUS ABDOMINIS) לאורך רקמת הלינאה אלבה (LINEA ALBA). מוגדרת במישוש קליני כשיש הפרדות של 2-2.5 אצבעות לפחות בבדיקה.

ומי היא הלינאה אלבה?

זוהי רקמת קולגן שיוצאת מקצה עצם בית החזה ומתחברת לקצה חיבור עצמות האגן מלפנים. רקמה זו מעניקה לבטן יציבות מכאנית ואליה מתחברים שרירי הבטן.
בזמן ההריון שכיחות מצב זה נעה בין 30-70%. במרבית המקרים תהיה סגירה ספונטנית של ההפרדות עד 8 שבועות מלידה. במידה וכבר עברו מעל 8 שבועות ואין שיפור יש להתייעץ עם איש מקצוע מתאים להכוונה וטיפול לפי צורך. 60% מנשים מיד לאחר לידה יחוו הפרדות בטנית וכ- 30% שנה לאחר מכן.
שינויים מכאנים והורמונאלים יכולים להוות גורמי סיכון להפרדות (עובר גדול למשל או גיל אימהי מעל 34 ועוד רבים אחרים).

הפרדות בטנית

איך זה נראה ?

כאמור כמו רכס שמעט נדחף כלפי חוץ לאורך מרכז הבטן בעת עליית לחץ תוך בטני עקב מאמץ או עומס כלשהו. לעתים אחרי לידה יכול דווקא להראות יותר כמו 'עמק' מאשר 'רכס' כאשר הפער בין השרירים דווקא 'נשאב' פנימה.
המיקום הנפוץ להפרדות נמצא סביב הטבור.

איך אפשר לעזור לזה?

יצירת מתח יעיל ותפקודי של רקמת הלינאה אלבה. חשוב להבין שלא מדובר בסגירת מרווח בלבד (לצורך העניין יכולה להיות הפרדות של 1 ס"מ בלבד עם כשל תפקודי חמוד יותר מאשר הפרדות 3 ס"מ עם ניהול עומסים תפקודי יעיל יותר). למרות שרקמת הלינאה אלבה אינה רקמה אקטיבית, מאחר ומחוברת לרקמה שרירית ניתן לנצל את יתרון החיבור בינהם ליצירת המתח.
הפרדות בטנית יכולה להפריע לאישה עקב מראה אסתטי או עקב חולשה תפקודית בעת הפעלת מאמץ למשל. למוטרדים אסתטית שביננו יש לזכור שקיימת גם רקמה עורית שהיא רקמה פאסיבית או עודפי עור שהשפעתנו עליה מוגבלת יותר.
ואם אנסה לתרגם לעברית- הדגש בתרגול צריך להיות על איכות התנועה תוך כדי נשיפה יעילה והמנעות מיצירת 'רכס' בטני בתרגול. הטיפ המשמעותי בתרגילים שמיועדים להפרדות הוא "לצאת מהקופסא" לגוון במנחים, לאפשר תרגול במנחים תמוכים יותר כמו עמידת 6 או ישיבה /שכיבה צידית ועם דגשי נשימה ורצפת אגן תוך כדי לפי צורך עם הדרגתיות.
בונוס למי שקרא והתמיד עד לפה- שבירת מיתוס!
היום כבר יודעים שלכפיפות בטן לאחר לידה עשו SHAMING שלא בצדק ברשת ובכלל. דווקא מצאו שביצוע של כפיפות בטן בשכיבת קירוס הצר את ההפרדות הקיימת. מעבר לזה מצאו שאם משווים בין כפיפת בטן לאיסופה בלבד נמצא שדווקא באיסוף הבטן נמצאה הפרדות גדולה יותר בהשוואה לכפיפת בטן.
אז זיכרו! איכות זו לא מילה גסה וזה ברמת ה- MUST HAVE באימון.

אולי יעניין אותך גם

לפרטים נוספים ולקביעת פגישה השאר פרטים ואחד מנציגנו יחזור אליך בהקדם!

יש לכם סתם שאלה או בירור?
אנחנו זמינים בוואטסאפ

נשמח לעזור :)

אין תחליף לייעוץ וטיפול מקצועי!
לייעוץ מהמומחים שלנו, מלא/י את הטופס הבא ונחזור אליך בהקדם: