אימונים למניעת פציעות שריר בכדורגל

אימון ותרגול להורדת הסיכון לפציעות שרירים

הכירו את אתלטיקליניק: מכון פיזיותרפיה, הבית של הספורטאים

מכון פיזיותרפיה מתקדם לרפואה אורתופדית ופיזיותרפיה. במרכז תפגשו את הרופאים ואנשי המקצוע המומחים ביותר בתחומם כולל אורתופדיה, שיקום, אימון, תזונה וליווי מקצועי.

 

אחד הנושאים המתאתגרים של הצוות הרפואי והמאמנים בעולם הספורט, הוא הקונפליט בין שיפור הביצועים למניעת הפציעות.
עם השנים מתחילים לצבור יותר ויותר מידע לגבי סוגי הפציעות וגורמי סיכון, ובהתאם לכך ניתן לראות פיתוח של תוכניות אימון ותרגול כדי להוריד את הסיכון לפציעות למינימום האפשרי.

לפציעות שרירים יש מספר גורמים תורמים ביניהם עייפות.

במהלך משחק שחקן נדרש לבצע פעולות מהירות ועצימות לאורך כל המשחק. עם ההתקדמות במשחק, השחקנים מתחילים להתעייף ולאבד מהיכולת שלהם להתמודד עם הדרישות פיזיות של המשחק, שם יבחרו באסטרטגיות על מנת להמשיך ולבצע פעולות עצימות גם בשלבים הסופים מבלי להגיע לתשישות. הרחקה מוקדמת של שחקן יכולה להגביר את העייפות של שאר השחקנים, שכן כל שחקן יידרש לרוץ יותר על מנת לפצות על החיסרון המספרי, וכתוצאה מכך לצבור יותר מרחק אילולא היו סופגים הרחקה.

שיפור הכושר הגופני הוא עוד דרך להתמודד עם הצטברות של עייפות במהלך המשחק.

כושר גופני ירוד הוא גורם תורם נוסף לפציעות אצל שחקנים, לכן מאמנים תמיד רוצים לשפר את רמת הכושר של השחקנים באימונים, בשאיפה להוריד את רמת העייפות. בפועל נראה כי שחקנים עם כושר גופני גבוהה יותר יעבדו קשה יותר וידחפו את עצמם יותר במשחק ועדיין יגיעו לאותן רמות של עייפות.

כאשר מתכננים את האימונים, את המטרות של היחידות ואת התקופות באימונים נרצה לכלול סדרת מבדקי כושר. אחת מבין המטרות של סדרת מבדקי הכושר היא לזהות את השונות בין השחקים בפרופיל הגופני, את יכולות הביצוע ואת התגובה של השחקנים לתוכנית האימון (האם חל שיפור במרכיבי הכושר, באיזה מרכיב, וכמה שיפור?).חשוב לזכור שאין מבדק שבודק את יכולת המשחק של כל שחקן באופן ישיר. אלה כנגזרת של מרכיבי הכושר הרלוונטיים. יש גם גורמים מנטליים וסביבתיים שישפיעו על הביצוע במשחק. חשוב לזכור גם כי לאימון ולמשחק, השפעה שונה על שחקן וגם שונה בין השחקנים.
אימונים למניעת פציעות שריר
סוגיה נוספת בתכנון יחידת האימון היא העייפות. בהתייחס לפציעות שרירים אשר נוטות להופיע בשלבים מתקדמים של האימונים, נראה שהצטברות של עייפות במהלך אימון או משחק פוגעת במרכיבי כוח וגמישות של השרירים, ואם נשים לב גם פציעות של מפרקים נוטות להתרחש בחלקים האחרונים של האימון או המשחק בו יש הצטברות של עייפות. עייפות פוגעת בשליטה העצבית שרירית וביציבות הדינמית ועלולה לגרום לשחקנים להיכנס לתבניות תנועה בעלות פוטנציאל גדול יותר לפציעה. בביצוע ניתוחי תנועה במהלך מבדקי כושר ובמצבים של עייפות נצפו שינויים בתבניות התנועה, שינוים בזוויות העבודה של המפרקים וביכולת פיתוח הכוח של השרירים (כמות הכוח והזווית).למרות ההשפעה של עייפות על פציעות שריר אנו רואים שרוב תוכניות ההתערבות למנעית בפציעות מבוצעות בתחילת האימון או כאשר השחקנים עדיין רעננים. כדי שלא תהיה פגיעה של עבודת הסיבולת בכוח, בדרך כלל נבצע קודם אימוני כוח ורק לאחר מכן עבודת סיבולת, אך בכל דרך שנבצע את האימון יהיו יתרונות וחסרונות, לכן צריך לזכור מה המטרה העיקרית באותו אימון.דבר נוסף שחשוב לזכור הוא "חוק הספציפיות", חוק זה אומר שאנו נשתפר בדברים שנתרגל באימון ובאופן שנתרגל אותם, כלומר תרגול במצב של עייפות ישפר ביצוע במצב של עייפות. בהתייחס לכך שפציעות שריר ונקעים נפוצים יותר תחת עייפות, וכי תרגול למניעת פציעות מבוצע בדרך כלל בתחילת האימון, הנ"ל דורש מאיתנו להסתכל על מודל זה בעין ביקורתית, ולחשוב אולי כדי להתחיל לשלב בחלק מהאימונים את התרגול המניעתי גם בסוף האימון, כך ניצור מצב ששחקן מתרגל את תוכנית כשהוא רענן וגם תחת עייפות, שהרי זו היא המציאות במגרש.כאשר מסתכלים על מחקרים שבדקו את תרגול הכוח, שיווי המשקל והפרופירוספציה תחת עייפות, נראה ששחקנים איבדו פחות כוח ושמרו יותר על שיווי משקל ופרופיסופציה, מאשר שחקנים שלא תרגלו תחת עייפות כלל בתוכנית האימונים. לכן, באופן אינטואטיבי נרצה לשלב את התכנית למניעת פציעות כך שחלק מהזמן תבוצע בתחילת האימון וחלק מהזמן בסוף האימון.

אולי יעניין אותך גם

לפרטים נוספים ולקביעת פגישה השאר פרטים ואחד מנציגנו יחזור אליך בהקדם!

יש לכם סתם שאלה או בירור?
אנחנו זמינים בוואטסאפ

נשמח לעזור :)

אין תחליף לייעוץ וטיפול מקצועי!
לייעוץ מהמומחים שלנו, מלא/י את הטופס הבא ונחזור אליך בהקדם: