כאב בעצם הירך (GTPS) הינו מושג שמשמש לתיאור כאב כרוני בחלק הצידי של האגן/ירך.
פציעה זו נחשבת לפציעה חוץ מפרקית. הכאב יכול להידמות לכאב המגיע מפציעות שונות במקום, ולכן כולל כמה פגיעות אפשריות בתוכו.
הסטטיסטיקה מראה ש 1.8 מטופלים מכל 100 בשנה יסבלו מתופעה זו, כשנשים נמצאות בקבוצת סיכון. כאבים בירך יכולים להופיע בכל גיל, אם כי הם נפוצים יותר בגילאי 40-60.
הסימנים כוללים כאבים מתמשכים בחלק הצידי של האגן/ירך, המקרינים לעיתים לאורך כל הירך ואפילו עד הברך ומתחת לה. לעיתים גם לכיוון העכוז.
אנטומיה:
במפגש בין חגורת האגן והגפה התחתונה נמצא מפרק הירך. זהו מפרק כדורי שבנוי בצורת "מכתש ועלי" אשר מחד מקנה לגופנו יציבות בעת נשיאת משקל, ומאידך מאפשר את טווח התנועה הרחב של הגפיים התחתונות והאגן לפנים, לאחור, לצדדים ובסיבוב.
סביב מפרק הירך ישנם מבנים רבים, שמאפשרים לנו את היציבות והתנועתיות של הגפה התחתונה, כגון: רצועות, גידים, שרירים, קפסולות וכמובן גם עצבים וכלי דם.
בנושא זה אנו נתמקד בעיקר בשרירים שמחוברים לעצם הגדולה בצד הירך (greater trochanter) ומבצעים את תנועת הרחקת הירך (abduction) ואת תנועת הסיבוב החיצוני (external rotation).

גורמי סיכון:
תופעה זו עלולה להופיע אצל אנשים הסובלים מכאבי גב תחתון, שחיקת סחוס בברך, השמנת יתר, חולשה ברצועה בצד הירך (ITB), ו/או אורך רגליים לא אחיד. כמו כן שימוש יתר בשרירים המעורבים בצד הירך, מיקרוטראומה כרונית, חוסר תפקוד שרירי באזור, בעקבות שכיבה ממושכת או פציעה אחרת בגוף שהביאה אותנו למצב של מנוחה טוטלית, כל אלו יכולים לגרום לפציעה זו. בנוסף, טראומה חמורה באזור הירך, יכולה גם כן לגרום לפציעה זו.אבחון:
בתשאול, המטופל יספר כי הכאב מחמיר במצבים של שכיבה על הצד הפגוע, עמידה ממושכת או מעבר מישיבה לעמידה, ישיבה עם הרגל הפגועה משולבת, עלייה במדרגות או ריצה. יש מעטים שמדווחים כי הכאב מקרין גם לכיוון המפשעה או לאורך הירך. האבחון של GTPS יכול להיות מבלבל ולכן, חייבים לשלול פגיעה עצבית או קרעים בשרירים או דלקות בגידים. הכאב בתופעה זו בדר"כ יבוא כתוצאה מהתנגדות לתנועות שמבצעים שרירי הירך המעורבים, כלומר הרחקה (abduction) וסיבוב חיצוני (external rotation). בניגוד לפציעה זו שנחשבת חוץ מפרקית, פציעות תוך-מפרקיות לרוב יתאפיינו בכאב בתנועות כיפוף (flexion) ויישור (extension) של הירך. ניתן להבדיל את ה GTPS מפציעות אחרות ע"י מבחנים פיזיים מסוימים שאותם מבצע המטפל בבדיקה הראשונית. בדיקה גופנית תחשוף כאבים בחלק הצידי אחורי של עצם הטרוכנטר הגדולה (greater trochanter).אבחנה מבדלת:
- Femoral Acetabular Impingement – FAI
- OA
- AVN
- שבר בראש הפמור
- שבר בצוואר הירך
- קרע בלברום
- RA
טיפול:
טיפול בפציעה מסוג זה יכול להסתיים בהצלחה באמצעים שמרניים, ע"י פיזיותרפיה שתכלול תרגול מותאם, התאמת פעילות למצב המטופל, חיזוק ומתיחות לשרירים הרלוונטיים, וטיפול להורדת כאב. שינוי תזונה, הקפדה על שינה ואורח חיים פעיל, יחד עם צריכת תרופות להפחתת כאבים, גם אלו עשויים להקל על תחושות המטופל ולעזור לו להגיע להחלמה מלאה. כשאמצעים שמרנים אינם מביאים לתוצאה הרצויה, ניתן לבצע טיפול ע"י חדירה לבורסה (בתוך המפרק) והזרקת חומרים נוגדי דלקת וכאב.- הכותב הינו עומר גבאי, פיזיותרפיסט מצוות אתלטיקליניק, מתמחה בפציעות ספורט וכאבים אורתופדיים.
אולי יעניין אותך גם

פציעות ספורט: הפציעה של אנסו פאטי
אנסו פאטי שחקן ברצלונה עבר פציעה חוזרת בשריר ההמסטינג, מה משמעות הפציעה ולכמה זמן הוא יעדר מהמגרשים.



טיפולי פיזיותרפיה לאחר החלפת מפרק ירך
מי זקוק להחלפת מפרק ירך, מהן השיטות השונות ומהם שלבי השיקום?



