תסמונת הרצועה האיליוטיביאלית

Iliotibial band friction syndrome (ITBFS)

הכירו את אתלטיקליניק: מכון פיזיותרפיה, הבית של הספורטאים

מכון פיזיותרפיה מתקדם לרפואה אורתופדית ופיזיותרפיה. במרכז תפגשו את הרופאים ואנשי המקצוע המומחים ביותר בתחומם כולל אורתופדיה, שיקום, אימון, תזונה וליווי מקצועי.

 

תסמונת הרצועה האיליוטיביאלית נגרמת כתוצאה מדלקת בעומק הרצועה (ITB). רצועה זו הינה רצועה מאוד קשיחה שנקראת "פאסיה", ונמצאת בחלק הצידי של הירך לאורכו עד לברך. הרצועה משמשת כמבנה מייצב, והיא תומכת במבנה הברך בעת כיפוף ויישור. תסמונת זו מאופיינת בכאב בחלק צידי של הירך בעקבות פעולות חוזרניות של הברך, והיא נפוצה בעיקר אצל רצים ורוכבי אופניים. למעשה, זוהי הפציעה הנפוצה ביותר אצל רצים בחלק החיצוני של הברך, עם שכיחות של כ 8% בכלל, וכחמישית מהפציעות ברגליים בפרט.

 

גורמים:

בחלק החיצוני של הירך ישנה בורסה (שמכילה בתוכה נוזל) והיא נמצאת בין העצם לרצועה. כשישנו חיכוך של הגיד, זה עלול לגרום לכאבים ולנפיחות של הבורסה או של הגיד או של שניהם.
בנוסף מצב זה יכול להיגרם בעקבות המצבים הבאים:

  • רצועת ITB מתוחה/חוסר גמישות.
  • מנח ברכיים רחוקות אחת מהשנייה, בעמידה עם כפות רגליים צמודות. (varus)
  • שינוי דרמטי בעצימות הפעילות הגופנית.
  • פציעה נוספת ברגל.
  • ביומכניקה לקויה בריצה.

סימנים:

המטופל לרוב, יחווה כאבים באזור העצם בחלק הצידי של הירך או בחלק החיצוני של הברך, אזור זה יהיה רגיש למגע, במיוחד מעל קו מפרק הברך. סימנים נוספים יכללו כגון: קושי וכאב בעת עליית מדרגות, חולשה שרירית וקושי לבצע פעילות ספורטיבית. בנוסף ייתכן כי ישיבה בהצלבת רגליים ויציאה מהמכונית, יעוררו את הכאב.

תסמונת הרצועה האיליוטיביאלית

אבחון:

תשאול מעמיק של המטופל יכול לתת לנו המון מידע לגבי סוג הפציעה, לכן נשאל מתי וכיצד קרתה הפציעה, האם באופן פתאומי או הדרגתי, מהו סוג הספורט שהמטופל עוסק בו וכו'.
נתרשם מביצוע פונקציות- עמידה, ישיבה, הליכה, ריצה.
נתרשם מכוח השרירים בירך, ייתכן שנראה חולשה במרחיקי הירך, ובנוסף ייתכן שבעקבות הכאב בזמן כיפוף הברך, המטופל ילך עם רגל ישרה.

אבחנה מבדלת:

טיפול:

הטיפול במצב זה עשוי לקחת זמן רב ולכלול הפסקת הפעילות או הורדה בעצימות הפעילות, לכן יש צורך בסבלנות מצד המטופל.
עיסוי ומתיחות לאורך החלק החיצוני של הירך יכולים להביא לשיפור המצב ע"י הורדת נוקשות הרצועה. שיפור ביומכניקה בעת ריצה וחיזוק שרירי, בדגש על מרחיקי הירך ושליטת אגן בעת עמידה/נחיתה על רגל אחת, כל אלו עשויים להביא לשיפור במצב, וחזרה הדרגתית לפעילות גופנית.

אולי יעניין אותך גם

לפרטים נוספים ולקביעת פגישה השאר פרטים ואחד מנציגנו יחזור אליך בהקדם!

יש לכם סתם שאלה או בירור?
אנחנו זמינים בוואטסאפ

נשמח לעזור :)

אין תחליף לייעוץ וטיפול מקצועי!
לייעוץ מהמומחים שלנו, מלא/י את הטופס הבא ונחזור אליך בהקדם: