קשחת חוליות הינה מונח שמדבר על שינויים שמתרחשים עם הגיל, בדיסק שנמצא בין חוליות הצוואר.
עם הזמן, הדיסק הבין חולייתי מאבד מהנוזל שנמצא בתוכו ומתכווץ, ומתחילים להופיע סימנים של אוסטאוארתריטיס שעלולים לכלול צמיחה על עצמם בקצוות החוליות.
שינויים אלו נפוצים מאוד אצל אנשים מבוגרים כשלמעשה מצב זה נמצא אצל מעל 85% מהאנשים מעל גיל 60.
סימנים:
אצל רוב המטופלים, לא יופיעו סימנים, בעוד אצל היתר, יופיעו בעיקר כאב ונוקשות בצוואר.
לעיתים, קשחת חוליות גורמת להיצרות התעלה שבה עוברים חלק מהעצבים, בדרך לאיבר המטרה שלהם בגוף.
אם עצבים אלו נצבטים, המטופל עלול להרגיש תחושת עקצוץ, הירדמות וכאב בזרועות, קואורדינציה לקויה ובמקרים חמורים גם בעיות בשליטה על הסוגרים.
גורמים:
ככל שאנו מזדקנים, מתרחשים בגופנו שינויים, חלק משינויים אלו עלולים לגרום למצבים שבעקבותיהם חלקנו נחווה כאבים או סימנים אחרים, כגון:
- היצרות המרווח ויצירת מגע בין החוליות אחת בשנייה.
- פריצה/בלט דיסק שילחץ על חוט השדרה: בלט דיסק צווארי, פריצת דיסק צווארי.
- צמיחת יתר של העצם, שעלולה ללחוץ על שורשי עצבים.
- נוקשות רצועות בצוואר שתובלי לירידה בתנועתיות הצוואר.
גיל מבוגר, עיסוק מסוים, פציעות צוואר קודמות, גנטיקה ועישון הם חלק מגורמי הסיכון שמעלים את הסיכוי לפתח קשחת חוליות.
אבחון:
המטפל יבצע מספר בדיקות שבהן בין היתר, יתרשם מטווח התנועה של הצוואר בכל המישורים, יבדוק את הרפלקסים כדי לדעת האם ישנו לחץ על שורשי העצם ויתרשם מהליכה בכדי להבין, האם הלחץ בצוואר (אם ישנו) משפיע על צורת ההליכה. ייתכן שיבוצעו בדיקות הדמיה כגון CT ו MRI, ובמקרים בהם עלה חשד כלשהו לפגיעה בעצבים, יישלח המטופל לבצע בדיקות שבודקות את תפקוד העצב.טיפול:
הטיפול בקשחת חוליות תלוי בחומרת הסימנים ומטרותיו להקל על הכאב, לשמר את פעילות המטופל ככל שניתן ולמנוע פגיעה קבועה בעמודה השדרה ובעצבים. ליווי ע"י פיזיותרפיסט יכול לסייע בהקלת הכאבים ובהגדלת תנועתיות הצוואר, ע"י ביצוע תרגילים מותאמים, טיפול מנואלי, מתיחה צווארית ועוד. בהמלצת הרופא, ייתכן שיומלץ בין היתר על טיפול בכדורים מסוג NSIAD, זריקות סטרואידים, כדורים להרפיית שרירים ועוד. במקרים חמורים וכשטיפולים שמרניים לא הטיבו עם המטופל, תישקל אפשרות של ניתוח בחוליות. ניתוחים אלו מטרתם לשפר את מנח החוליה, הסרת חלק מהעצם שפוגעת בעצבים ועוד.- הכותב הינו עומר גבאי, פיזיותרפיסט מצוות אתלטיקליניק, מתמחה בפציעות ספורט וכאבים אורתופדיים.
אולי יעניין אותך גם
כאב צוואר – כל מה שצריך לדעת
כל מה שצריך לדעת על כאבי צוואר:מהן הסיבות הנפוצות לכאבי צוואר? איך