מושגים שכל מתאמן חייב להכיר

אם אתם רוצים להימנע מעצירה בהתקדמות או פציעות בחדר כושר אז הכתבה הזו בשבילכם!

הכירו את אתלטיקליניק: מכון פיזיותרפיה, הבית של הספורטאים

מכון פיזיותרפיה מתקדם לרפואה אורתופדית ופיזיותרפיה. במרכז תפגשו את הרופאים ואנשי המקצוע המומחים ביותר בתחומם כולל אורתופדיה, שיקום, אימון, תזונה וליווי מקצועי.

 

אתם נכנסים לדר הכושר, השייקר ביד, המגבת על הכתף, האוזניות משמיעות את המוזיקה שנותנת לכם מוטיבציה ואתם כבר עם רעל בעיניים להתחיל את האימון ולסחוט מעצמכם כל טיפת אנרגיה בדרל אל הגוף שאתם חולמים עליו, אבל רגע, יש כמה מושגים שאולי עוד לא שמעתם עליהם אבל כדאי מאוד שתכירו אותם, דווקא כדי לא להגיע אליהם.
מושגים שכל מתאמן חייב להכיר

1: "אגו ליפטינג – ego lifting"

מה שהמושג הזה בא לומר זה שההרמה הבאה שלכם מונעת נטו מאגו, לא מיכולת, לא מרבאק, לא ממוטיבציה, בעצם ההרמה הבאה מונעת נטו מאגו ולא משום דבר טוב, אז מה אתם שואלים? אענה קודם על איך מזהים הרמה של "אגו ליפטינג" ואז תענו לבד על שאלת ה"אז מה?!"

איך מזהים אגו ליפטינג:

  • הטכניקה בהרמה האחרונה הייתה לא טובה למרות הניסיון להתרכז, ואתם מתעקשים להרים עוד לזרה.
  • אתם יודעים שהמשקל היה לכם קשה ואתם בכל זאת רוצים עוד פלטה על המוט (יותר מדי פרה וורקאוט אולי?)
  • הדבר היחיד שמציק לכם זה שהמשקל על המוט לא עגול ובגלל זה אתם רוצים להוסיף עוד.
  • כבר כואב לכם ובצורה לא ממש טובה, אבל בכל זאת אתם מתעקשים להמשיך לעוד חזרה בלי מנוחה.
  • כששואלים אתכם "איך היה הסט האחרון" אתם לא עונים על השאלה ובמקום זאת עונים "אפשר עוד משקל" (לענות בעקיפין על שאלה בלי התייחסות ספציפית מעיד שלא נח לכם לענות את התשובה האמיתית)

אז בחזרה לשאלה שלכם "אז מה אם זה אגו ליפטינג?" המשקל כבר גבוה לכם, הטכניקה כבר לא נראית טוב והגוף כבר מאותת לכם עם כאב, נחשו לבד מה עוד חזרה תעשה לכם.
אל תרימו עם האגו.

2: "פיצוי"

זה מושג הרבה יותר נפוץ מהקודם ועדיין הוא לא מקבל את היחס שמגיע לו, מה ש"פיצוי" אומר בעצם זה שהטכניקה שלכם לא הייתה טובה ובמקום לעבוד עם שרירים מסוימים שאמורים לעבוד, עבדתם עם שרירים אחרים לגמרי שבכלל לא היו אמורים להיות מאותגרים בתרגיל הזה.

בגדגול פיצוי יוביל אתכם לפיזיותרפיסט, ובקטן זה אומר שעיוותתם את הגוף שלכם בצורה כזו שאימצתם שריר בפעם הראשונה שלו בזווית שהוא לא אמור להיות בה ועם עומס שהוא בטח לא רגיל להרים.

תארו לעצמכם אתם באים לשחק כדוסל, אתם רגילים לשחק עם כדור טוב על מגרש רגילף אבל הפעם החישוק עשוי מקוצים, רק הפעם זה ככה, ברור לכם שאתם צריכים כדור אחר או בכלל לא לשחקר באותו יום כי כנראה משהו יקרה לכדור, ואם לא קרה לכדור כלום, כולם יסכימו שזה מזל טהור, אז אותו דבר עם "פיצוי" בחדר כושר.

יש כמה סיבות שאתם תגיעו למצב של "פיצוי"

  • "אגו ליפטינג" – ראה סעיף קודם.
  • טכניקה לא טובה – הורידו משקל ועבדו מחדש על הטכניקה.
  • ריכוז – אין מה לעשות , יש ימים שהראש לא הגיע לאימון, תדעו להוריד משקלים בהתאם.
  • תכנון אימון שהשתבש – האם תכננתם להרים משקל מסוים ואתם רואים שזה לא הולך, אל תתעקשו, נסתרות הן דרכי הגוף.
  • בגדול פיצוי יקרה כאשר הטכניקה שלכם לא טובה וזה יכול לקרות למרות תכנית אימון מושלמת, תזונה ושינה כמו שכתוב בספר וליווי של אנשי מקצוע מהטובים בתחום, תדעו להיות זהירים כי כל פיצוי קטן יכול להוביל לעיכוב משמעותי, לא חבל בגלל רגע אחד של חוסר ריכוז להיכנס לכמה חודשים של תסכול וכאב?

3: "ברו סיאנס – bro science"

המשוג הזה בניגוד לאחרים הוא לא חד משמעי, הוא לא הרע בהתגשמותו אבל המושג הזה מוביל ללא מעט טעויות בחדר כושר ובגדול הוא הסיבה לכל כך הרבה מיתוסים שעדיין קיימים למרות ההתקדמות האדירה של מדעי הספורט בעשר השנים האחרונות.

אז מה זה בעצם "ברו סיאנס"? זה כביכול מדע שנולד מהשטח, לרוב זה ממגיע ממתאמנים מאו דמנוסים שלא באמת חקרו או בדקו את התיאוריה שלהם כמו שמדע אמור לבדוק את הדברים, ומה שעוד יותר מדאיג זה שברו סיאנס נולד בעיקר אצל מפתחי גוף אשר צורכים סטרואידים וזה מוביל לכמה בעיות והטיות מחקר

  • עליהם כמעט כל דבר עובד בגלל בחומרים, ולכן התוצאות שלהם לא מיצגות 99% מהאוכלוסיה שמתאמנת בצורה טבעית וללא סטרואידים אנאבולים.
  • אין להם תיעוד מדויק של האימונים, לרוב הם מתאמנים לפי הרגשה ותכנית האימון שלהם מאוד דינמית ולכןם קשה לדעת אם מה שהם אומרים זה באמת הסיבה לתוצאה שהם מציגים.
  • אז איך נזהה "ברו סיאנס" ואיך נדע אם העצה טובה לנו?
  • אם התשובה מתחילה ב"אחי סמוך עליי, עליי זה עבד" כנראה שאין ביסוס מחקרי מאחורי המילים וכדאי להמשיך לבדוק את התיאוריה.
  • אם המתאמן נרא גדול ממה שהטבע אמור ליצר, אל תתביישו לשאול "האם אתה משתמש בסטרואידים?" ואם התשובה חיובית (ואתם תדעו מתי הוא משקר לכם) אז /שוב המשיכו לחקור את התיאוריה.

"ברו סיאנס" הוא לא דבר רע בהכרח אבל הוא מצריך אקסטרה זהירות, מפתחי גוף מעולים בתחומם אבל בגלל הסיבות שציינתי לעיל ובראשן השימוש בסטרואידים ההתקדמות שלהם ושל מתאמנים "טבעיים" היא שונה לגמרי ולכן תורת האימון משתנה בהתאם ולכן עליכם להציג ביקורתיות בריאה ולא ללכת כצאן לטבח.

לסיכום:

עכשיו שאתם מכירים את המושגים האלה פקחו את עינכם ותראו איך כל השלושה נפוצים בחדר הכושר שלכם ואפילו בסביבה הקרובה (חברים ומשפחה), וכשתתחילו לזהות אותם על אחרים אתם גם תראו שחטאתם בהם בעצמכם, אז היו זהירים ותזכו להרבה שנים של אימונים בריאים ותוצאות מספקות.

שנים של אימונים בריאים ותוצאות מספקות.

אולי יעניין אותך גם

לפרטים נוספים ולקביעת פגישה השאר פרטים ואחד מנציגנו יחזור אליך בהקדם!

יש לכם סתם שאלה או בירור?
אנחנו זמינים בוואטסאפ

נשמח לעזור :)

אין תחליף לייעוץ וטיפול מקצועי!
לייעוץ מהמומחים שלנו, מלא/י את הטופס הבא ונחזור אליך בהקדם: