פציעה ברצועה צולבת קדמית – קרע ברצועה הצולבת ACL

חלק 2 - פציעה: הסבר על מנגון הפציעה, גורמי הסיכון ודרכי מניעה

הכירו את אתלטיקליניק: מכון פיזיותרפיה, הבית של הספורטאים

מכון פיזיותרפיה מתקדם לרפואה אורתופדית ופיזיותרפיה. במרכז תפגשו את הרופאים ואנשי המקצוע המומחים ביותר בתחומם כולל אורתופדיה, שיקום, אימון, תזונה וליווי מקצועי.

 

זוהי כתבה שניה בסדרת כתבות מעמיקה על הרצועה הצולבת.

קרע ברצועה הצולבת הינה אחת מפציעות הברך הנפוצות בקרב ספורטאים, הפציעה נפוצה בעיקר בענפי ספורט אשר דורשים שינויי כיוון וסיבובים (כדורגל, כדורסל, כדוריד, לקרוס, סקי וכו') חשיבה נפוצה היא שהפציעה קורת בעיקר בזמן פגיעה פיזית ע"י שחקן/ספורטאי אחר אך האמת היא שכ70% מהפציעות קורות ללא מגע או התערבות של שחקן נוסף. נשים נמצאות בסיכון גבוה פי כמה מגברים לקרע ברצועה הצולבת, בהמשך נסביר מהי הסבירות ולמה נשים יותר מועדות לפציעה הנ"ל.כאמור, רוב הפציעות נגרמות ללא מגע של שחקן חיצוני וללא טראומה משמעותית. המנגנון הנפוץ ביותר לקרע ברצועה הצולבת הוא בזמן שינוי כיוון של הגוף תוך כדי שכף הרגל מקובעת לרצפה. דרכים נפוצות נוספות הם האטה של ריצה תוך שינוי כיוון וקיבוע כף הרגל על הרצפה, נחיתה מקפיצה, סיבוב תוך שימוש ברגל כציר וחבלה אחורית לשוק.הפציעה נפוצה בערך פי שלוש יותר אצל נשים מאשר אצל גברים ממספר סיבות:מבנה אגן רחב יותר – משפיע על זווית הירך לעומת השוק, בשפה המקצועית נמדד כזווית Q ככל שהזווית גדולה יותר הברך מתמודדת עם עומס גבוה יותר.
פציעה ברצועה צולבת קדמית
כח שרירי ירך וברך נמוכים יותר – גורמים לייצוב אקטיבי נמוך יותר ושליטת פחותה במפרק.גמישות גדולה יותר של הרצועות – במיוחד אצל ספורטאיות צעירות, מושפע גם משינויים הורמונאליים ומשתנה במהלך ההתבגרות.אסטרטגיית נחיתה שונה – נטיה לנחות רגל אחרי רגל ולא 2 רגליים יחדיו מגבירים את הסיכון לקרע בצולבת. בנוסף נחיתה בברכיים ישרות במקום עם כיפוף קל מעלה את הסיכון לפציעה.ישנם דרכים רבות להוריד את הסיכון לפציעה על פי סוג הענף בו מתאמנים ועל הלקויות שיכולות להימצא מניתוח תנועה של תרגילים מסויימים, תרגילי חיזוק ושליטה נוירומסקולריים וכן לימוד של אסטרטגיית נחיתה נכונה ומנח גו-ירך-ברך-קרסול בזמן שינוי כיוון או יציאה לספרינט נבדקו והראו ירידה במספר פציעות הצולבת אצל שחקניות בענפי הכדורגל – כדורסל.תוכניות כגון אלו מבוצעות באופן תדיר בקליניקה על מנת לזהות מי נמצא בסיכון גבוה יותר לפציעה וכך נבנית תוכנית מותאמת אישית להורדת הסיכון לפציעה.

בחלק הבא נפרט על ניתוח שחזור רצועה צולבת קדמית, סוגי השתלים השונים, איך בוחרים ומה היתרונות והחסרונות של כל שתל:

פודקאסטים בנושא קרע ברצועה הצולבת בברך

אולי יעניין אותך גם

לפרטים נוספים ולקביעת פגישה השאר פרטים ואחד מנציגנו יחזור אליך בהקדם!

יש לכם סתם שאלה או בירור?
אנחנו זמינים בוואטסאפ

נשמח לעזור :)

אין תחליף לייעוץ וטיפול מקצועי!
לייעוץ מהמומחים שלנו, מלא/י את הטופס הבא ונחזור אליך בהקדם: