- הכותב הינו עומר גבאי, פיזיותרפיסט מצוות אתלטיקליניק, מתמחה בפציעות ספורט וכאבים אורתופדיים.
מילופתיה צווארית מתארת מצב בו ישנו לחץ על החוליות בחוט השדרה הצווארי.
סימנים:
בפתולוגיה זו ישנם 2 סוגי סימנים: האחד יופיע בצוואר והאחר בחלק אחר בגוף.
הסימנים בצוואר יכללו כאבים, נוקשות וירידה בטווחי התנועה.
בעת החמרה במצב, ייתכן שהמטופל יחוש כאב שמגיע מהצוואר ומטייל לאורך חוט השדרה.
סימנים נוספים יכולים לכלול: חולשה בידיים, נמלול או עקצוץ בידיים, גמלוניות וירידה בקואורדינציה בידיים, קושי בהחזקת חפצים קטנים ובעיות שיווי משקל והליכה.
גורמים:
סוג נפוץ של מילופתיה צווארית (spondylotic) מתייחס לגורם אפשרי – ניוון הדרגתי של החוליות בעמוד השדרה שמתרחש עם הגיל, ולכן סוג זה מופיע בעיקר אצל מטופלים מעל גיל 50.
גורם נוסף יכול להיות התקשחות של הרצועות שעוטפות את עמוד השדרה, מה שגורם לעמוד השדרה להיות פחות גמיש ועלול להגביל את המטופל בחלק מפעולות היומיום.
ברגע שהרצועות מתעבות, זה עלול ליצור לחץ על עמוד השדרה ולגרום למילופתיה צווארית.
פתולוגיות נוספות שיכולות לגרום למצב זה:
- דלקת מפרקים שגרונית
- תאונת דרכים "הצלפת שוט"
- זיהום בעמוד השדרה
- גידול בעמוד השדרה
אבחון: ככל שהאבחון מגיע בשלב מוקדם יותר, כך עולה הצלחת הטיפול, אך יש לזכור שהסימנים שמופיעים בזמן פתולוגיה זו, אינם ייחודיים לה.
כחלק מהבדיקות, המטופל ייבדק לכוח שרירים ורפלקסים, יבצע בדיקות דימות כגון MRI, רנטגן ו CT, כמו כן יבוצעו בדיקות לתפקוד העצבים.
טיפול: הטיפול במילופתיה צווארית נחלק לשמרני וניתוחי והוא תלוי בממצאי הבדיקה ובחומרת המצב מבחינת הסימנים שהמטופל מרגיש ותפקודו ביומיום. פיזיותרפיה היא ברירת המחדל לטיפול במילופתיה צווארית כשהיא מזוהה בשלבים הראשונים.
כשהפתולוגיה במצב מתקדם תישקל האפשרות לטיפול ניתוחי, גם כאן ישנן מספר גישות אפשריות, והנ"ל ישתנה בהתאם לצרכיו והעדפותיו של המטופל ובהתאם לממצאי הבדיקה, זאת לאחר הסבר מלא מהרופא המטפל.
אתלטיקליניק – מכון פיזיותרפיה והמרכז המתקדם לרפואה אורתופדית ופיזיותרפיה. טיפולי פיזיותרפיה בבית זאת המומחיות שלנו.