קרע במניסקוס – נובאק ג'וקוביץ'

הכירו את אתלטיק קליניק: מכון פיזיותרפיה, הבית של הספורטאים

מכון פיזיותרפיה מתקדם לרפואה אורתופדית ופיזיותרפיה. במרכז תפגשו את הרופאים ואנשי המקצוע המומחים ביותר בתחומם כולל אורתופדיה, שיקום, אימון, תזונה וליווי מקצועי.

 

ווימבלדון 2024 נגמר, ובתצוגה דיי מוחצת של מספר שלוש בעולם קרלוס אלקארס. הספרדי הצעיר ניצח בשלוש מערכות 6-2, 6-2 ו- 7-6 שנתן לקרלוס את הזכייה השנייה ברציפות שלו בווימבלדון וה-15 בקריירה, וכל זה בגיל 21. בכל זאת, הנושא לשיחה בטורניר הוא לא הזוכה הפעם, אלא מי שהוא ניצח. נובאק ג'וקוביץ' הותיק אומנם הפסיד בגמר למי שנחשב לדבר הבא בטניס, אבל הדרך שלו לטורניר הראיתה שמדובר בספורטאי שהוא לא פחות מתופעה.

אם נחזור ל 4 ביוני, קצת יותר מחודש לאחור, ג'וקוביץ' נאלץ לפרוש מהרולאן גארוס אחרי שעל פי הדיווחים הסרבי בן ה- 37 קרע את המיניסקוס המדיאלי בברך הימנית בזמן החלקה על משטח החימר תוך כדי יציאה מהמקום.

קרע במיניסקוס, מה זה בדיוק?

ה- מיניסקוסים נמצאים במפרק הברך בין עצם הירך (Femur ) לשוק (Tibia), והם עשויים מרקמה סחוסית. התפקיד של המינסקוסים זה לייצר התאמה בין המשטחים של הירך והשוק, לספוג זעזועים, לאפשר את התנועתיות של הירך והשוק בזמן כיפוף ויישור הברך וגם לשמור על יציבות הברך. בברך יש מיניסקוס פנימי (מדיאלי) וחיצוני (לאטרלי). מיניסקוס יכול להיקרע מפעולות כמו לחץ גבוה, סיבוב, מעבר מהיר מיישור לכיפוף או להיפך, ובעיקר מהשילוב של כמה מהפעולות הנ"ל יחד. כפי שתואר קודם, ג'וקוביץ' קרע את המיניסקוס המדיאלי בברך הימנית.

קרע במיניסקוס - איך מטפלים?

עקרונית, עמדו בפני ג'וקוביץ' והצוות הרפואי שלו שלוש אופציות אפשריות:

1. הסרה חלקית של המינסקוס: המנתח מסיר את האיזור הספציפי עם הקרע.

היתרון – זמן החלמה ושיקום קצרים לרוב (נשיאת משקל ישר לאחר הניתוח וחזרה הדרגתית לאחר מספר שבועות). זמן חזרה משוער לחזרה לספורט תחרותי חודש וחצי- חודשיים.

החיסרון – עם השנים יכול להוביל לשחיקת סחוסים בגלל ההסרה של רקמה שהינה חיונית לספיגת זעזועים. פיתרון שמומלץ לרוב לאנשים מבוגרים או לא פעילים.

2. תיקון מיניסקוס – תפירה של המיניסקוס. ניתוח זה אפשרי רק במקומות עם אספקת דם טובה.

היתרון – יכול למזער נזקים של שחיקה מקומית בעתיד.

החיסרון – זמן החלמה ארוך. 6-8 שבועות ללא נשיאת משקל על הרגל, וחזרה לאימונים הינה לרוב לאחר 3 חודשים ולכושר משחק אפילו עד חצי שנה אחרי.

3. טיפול שמרני – לא להיכנס לניתוח, ולנסות להתגבר על הסימפטומים וחוסר היציבות של הברך ע"י פיזיותרפיה ואימונים ספציפיים.

יתרון – לא מכניס את המטופל לפרוצדורה ניתוחית, ולפי חלק מהמחקרים יכול להשיג תוצאות יפות ששוות ערך להסרת המינסקוס. זמן ההחלמה באופן זה הוא דינאמי ויכול לקחת בין 8 שבועות עד 3 חודשים, תלוי בסימפטומים של המטופל לאורך השיקום והחשיפה לעומסים.

חיסרון – תמיד ישנו חשש וצורך במעקב, בעיקר אצל ספורטאים מקצוענים, שכן הקרע עדיין ישנו, ולא תמיד בעל פוטנציאל להחלמה מלאה. גישה זאת גם לא תמיד מתאימה לכל סוגי הקרעים.

אומנם לא היה לנו מידע על סוג הקרע עצמו מעבר למיקום שלו, אבל כשמדובר בספורטאים תחרותיים מרכיב הזמן הוא בעל חשיבות מאוד גדולה, בטח אצל אחד כמו ג'וקוביץ' שלא רצה להפסיד את מה שנשאר מעונת הטניס. הסרבי והצוות שלו לקחו החלטה לא פשוטה והחליטו על האופציה הראשונה (הסרה של חלק מהמיניסקוס) בגלל אותו זמן החלמה קצר. הסרבי כאמור עבר את הניתוח ב 6 ביוני. הבעיה? ווימבלדון מתחיל בראשון ביולי, והסיכויים של הסרבי להתחרות בטורניר היו כמעט לא קיימים. בכל זאת, לאחר 26 יום בלבד המדורג 2 בעולם עלה למשחק הראשון שלו בטורניר.

זה לא מסוכן?

באותו משחק עמד ג'וקוביץ' עם חבישת ברך אחרי שהחליט לנסות לבחון את הברך שלו. הסרבי כאמור נשאל לגביי פזיזות מצידו או חוסר זהירות והוא מצידו טען: "כל מה שעשיתי היה בתיאום עם הצוותים הרופאיים שלי ובהתייעצות עם מספר מומחים. בשום שלב לא עשיתי דברים על דעת עצמי, ועשיתי כל מה שהתבקשתי לעשות בטיפולים במטרה להיות מוכן לטורניר". יש לציין שהחזרה של ג'וקוביץ' היא בכלל לא נפוצה, אבל אפשרית.

הפער המשמעותי בין חזרה של אדם "רגיל" לאחר ניתוחים וספורטאי הוא ההכנה בחזרה למגרש. בעוד חזרה לחיי היומיום לוקחת 4-6 שבועות, זמן החזרה המומלץ לספורט עומד על חודש וחצי ואפילו חודשיים כתלות ביכולת של הברך והגוף כמכלול להתמודד עם עומסים כמו בלימה, קפיצה, שינויי כיוון ועוד. נובאק סיפר בלא מעט ראיונות לאורך הטורניר שהוא עבד מידי יום לקדם את החזרה שלו למגרש עד שהוא הרגיש שהוא יכול לשאת את העומסים על הברך, ואפילו טען שהשתתף בטורניר ראווה לפני ווימבלדון כדי לבחון את היכולות שלו.

קרע במניסקוס - האם הפציעה באה לידי ביטוי במגרש?

למרות ההגעה המדהימה לגמר, הסרבי אף העיד בעצמו על קשיי החזרה למגרש בפרק זמן קצר, והרגיש שהיה לו "קשה להשתחרר" ונראה שפעל עם לא מעט חשש על הברך הימנית, בעוד הוא נמנע מלבלום איתה או לבצע שינוי כיוון. בעוד בריצה קלה אנחנו מפעילים עד כ 200% ממשקל הגוף שלנו על כל רגל שנוחתת, בשינוי כיוון ובלימה יש אפילו יותר כוח שמושקע על הקרקע במטרה לספוג את האנרגיה לקרקע ולהפוך אותה לתגובה ויציאה קדימה. מדובר על אחד האספקטים הקשים ביותר שנמדדים אצל ספורטאים בחזרה למגרש, והוא מתקשר באופן ישיר לביצועים שלהם. כשג'וקוביץ' נמנע מלבצע אותם הוא למעשה הוריד משמעותית מהאינטנסיביות שמאוד מאפיינת אותו במשחק, וגרמה לו להפסיד לא מעט נקודת בעקבות זה.

אז איך הוא עשה את זה?

בכנות? הוא תופעה בפני עצמה. זה לא מומלץ לכל אחד לעשות את מה שהסרבי הותיק עשה. מנגד, יש פה דוגמא מדהימה למנטליות איתה הספורטאי צריך להגיע איתה לתקופת השיקום במטרה לחזור למגרש. עבור אותם ספורטאים בשיקום, גם החלק "הסטנדרטי של ה 4-6 שבועות כרוך בעבודה סיזיפית של חיזוק, שליטה, טווחי תנועה ושמירה על כושר כללי במטרה לצמצם את הזמן ההיעדרות שלהם במגרש. ג'וקוביץ', גם בגיל 37, הראה שניהול נכון ואופטימלי, צימצום זמן החזרה למגרש הוא אפשרי. הסרבי הוסיף שמידי משחק הביטחון שלו בברך הלך וגבר, וגם אם בסוף הוא לא הצליח להתמודד עם הטוען לכתר הספרדי, הניצחונות שלו של שחקני מדורגים אחרים כמו רונה ומוסטי ואפילו הקשה על הספרדי במערכה האחרונה בגמר. הוא אומנם לא היה במיטבו, אבל רבות עוד ידובר על הטורניר שעשה נובאק ג'וקוביץ' שהגיע לגמר ווימבלדון קצת יותר מחודש אחרי ניתוח הברך שלו.

"עשיתי את זה כי אני אוהב את ווימבלדון, הוא מוציא ממני הכי הרבה. לא הייתי עושה את זה בשביל טורניר אחר" (נובאק ג'וקוביץ').

אתלטיקליניק – מכון פיזיותרפיה והמרכז המתקדם לרפואה אורתופדית ופיזיותרפיה. פיזיותרפיית ספורט זאת המומחיות שלנו.

אולי יעניין אותך גם

לפרטים נוספים ולקביעת פגישה השאר פרטים ואחד מנציגנו יחזור אליך בהקדם!

יש לכם סתם שאלה או בירור?
אנחנו זמינים בוואטסאפ

נשמח לעזור :)

אין תחליף לייעוץ וטיפול מקצועי!
לייעוץ מהמומחים שלנו, מלא/י את הטופס הבא ונחזור אליך בהקדם: