קרח בפציעות ספורט

בין דעה רווחת לעדויות מחקריות

הכירו את אתלטיק קליניק: מכון פיזיותרפיה, הבית של הספורטאים

מכון פיזיותרפיה מתקדם לרפואה אורתופדית ופיזיותרפיה. במרכז תפגשו את הרופאים ואנשי המקצוע המומחים ביותר בתחומם כולל אורתופדיה, שיקום, אימון, תזונה וליווי מקצועי.

 

טיפול קרח הוא נושא שנוי במחלוקת ברפואת הספורט ובשיקום פציעות. במשך עשרות שנים, קרח נחשב לכלי מרכזי בניהול פציעות, אך המחקר העדכני מציע מבט חדש ושונה על השימוש בו. שאלת השימוש בקרח הפכה לנושא ויכוח בין מומחי השיקום והמחקר, עם עדויות חדשות המצביעות על כך שייתכן שקרח לא תורם להחלמה כפי שחשבנו בעבר.

במקרים רבים, כאשר מתרחשת פציעה כמו נקע בקרסול, האינסטינקט המיידי הוא לשלוף מיד שקית קרח. גם בתחום הספורט המקצועי ניתן לראות ספורטאים עטופים בקרח עוד לפני שעזבו את המגרש. השימוש בקרח הפך לחלק בלתי נפרד מניהול פציעות, אך האם ההרגל הזה אכן מגובה במחקר?

אתלטיק קליניק | קרח בפציעות ספורט. פיזיותרפיית ספורט, אמבטיית קרח

ההיסטוריה של טיפול בקרח בפציעות ספורט: מהו RICE?

השימוש בקרח כחלק מטיפול בפציעות חריפות החל בשנת 1978, עם הופעת המונח RICE (מנוחה, קרח, חבישה לוחצת והרמה) שטבע ד”ר גייב מירקין. מטרת השימוש בקרח הייתה להקטין את התגובה הדלקתית ולהאיץ את תהליך ההחלמה. במשך 20 שנה, הגישה הזו הייתה נפוצה, עד שהתווספה ההגנה (Protection) והפכה את הפרוטוקול ל-PRICE. בשנת 2012 השתנתה הגישה שוב עם הכנסת POLICE, הדוגלת בהעמסה אופטימלית (Optimal Loading) כחלק מהטיפול.

המעבר מהגישה הישנה לחדשה נבע מכך שמחקרים עדכניים זיהו כי העמסה קלה בשלב מוקדם תורמת להחלמה ומסייעת להתחדשות תאים. מנוחה מוחלטת, לעומת זאת, נחשבת כיום כמזיקה. אז מה עם הקרח?

קרח: אלחוש זמני, אך מה עם ההחלמה?

הספרות המדעית מסכימה שקרח יכול לשמש כאמצעי אלחוש מקומי יעיל באמצעות קירור עור, אך השפעתו על השרירים שמתחת לעור אינה קיימת – טמפרטורת השריר אינה משתנה מקרח חיצוני. בעוד שתחושת ההקלה עשויה להיות מורגשת בטווח הקצר, פחות ברור מהי השפעת הקרח על תהליך ההחלמה בטווח הארוך.

בשנת 2014, ד”ר מירקין התאים את הפרוטוקול הראשוני שלו בהתאם למחקרים החדשים, והסיר את הקרח מהטיפול. לטענתו, ייתכן ששימוש בקרח ועצירת התנועה מעכבים את ההחלמה. כאשר הגוף נפגע, הוא שולח תאים דלקתיים בשם מקרופאג’ים המשחררים הורמון בשם IGF-1 (פקטור גדילה דמוי אינסולין). תאים אלו מביאים להחלמה באמצעות סילוק רקמה פגועה. השימוש בקרח עשוי לעכב את שחרור ה-IGF-1 ולעכב את תחילת תהליך ההחלמה הטבעי.

השלב החדש בטיפול בפציעות: PEACE & LOVE

בשנת 2020, חוקרים מקנדה הציגו את פרוטוקול PEACE & LOVE שפורסם ב- BJSM החליף את POLICE כגישה המומלצת לטיפול בפציעות חריפות. הפרוטוקול כולל הגנה, הרמה, הימנעות מתרופות נוגדות דלקת, חבישה לוחצת, חינוך המטופל, העמסה, גישה אופטימית, עידוד זרימת דם ופעילות גופנית.
זאת הייתה הפעם הראשונה שקרח יצא מהפרוטוקול לטיפול בפציעות של רקמה רכה.

אז האם בעקבות המחקרים החדשים כדאי להמשיך להשתמש בקרח?
התשובה היא: תלוי.

נכון שאנחנו כבר לא רוצים להשתמש בקרח או אמבטיית קרח ואין אפקטיביות לקירור בפציעות רקמה רכה בהן הנפיחות מוגבלת ושכיום אנחנו מבינים שחלק מהתגובה הדלקתית נחוצה להחלמה אבל חשוב מאוד לזכור שעודף בצקת עלול לפגוע ברקמות, להגביל תנועה, להעצים כאב ולהפחית את תפקוד השרירים.

במקרים חמורים, כמו נקע משמעותי במפרק הקרסול או שיתוק שרירי אחרי ניתוח ברך שנקרא גם AMI, אמבטיית קרח עשויה לסייע להגבלת הנפיחות ולאפשר תנועה. במקרים שבהם הבצקת אינה משמעותית, כמו קרעים בשרירים, הקרח כנראה לא יועיל.

מסקנה: מה לעשות במקום אמבטיית קרח?

המחקר העדכני ממליץ לשמור את הקרח במקפיא ברוב המקרים, ולהתמקד בחזרה לתנועה בטוחה. כאשר מדובר בפציעות חמורות שבהן הבצקת עלולה להוות מכשול להחלמה, השימוש בקרח עשוי להיות רלוונטי רק בשלב ההתחלתי. הפוקוס העיקרי צריך להיות עידוד תנועה מתונה בהתאם למצב הפציעה, כדי לייעל את ההחלמה.

אתלטיקליניק – מכון פיזיותרפיה והמרכז המתקדם לרפואה אורתופדית ופיזיותרפיה. פיזיותרפיית ספורט זאת המומחיות שלנו.

אולי יעניין אותך גם

לפרטים נוספים ולקביעת פגישה השאר פרטים ואחד מנציגנו יחזור אליך בהקדם!

יש לכם סתם שאלה או בירור?
אנחנו זמינים בוואטסאפ

נשמח לעזור :)

אין תחליף לייעוץ וטיפול מקצועי!
לייעוץ מהמומחים שלנו, מלא/י את הטופס הבא ונחזור אליך בהקדם: