טיפולי פיזיותרפיה לאחר החלפת מפרק ירך

מי זקוק להחלפת מפרק ירך, מהן השיטות השונות ומהם שלבי השיקום?

הכירו את אתלטיקליניק: מכון פיזיותרפיה, הבית של הספורטאים

מכון פיזיותרפיה מתקדם לרפואה אורתופדית ופיזיותרפיה. במרכז תפגשו את הרופאים ואנשי המקצוע המומחים ביותר בתחומם כולל אורתופדיה, שיקום, אימון, תזונה וליווי מקצועי.

 

במפגש בין חגורת האגן והגפה התחתונה נמצא מפרק הירך. זהו מפרק כדורי שבנוי בצורת "מכתש ועלי" אשר מחד מקנה לגופנו יציבות בעת נשיאת משקל, ומאידך מאפשר את טווח התנועה הרחב של הגפיים התחתונות והאגן לפנים, לאחור, לצדדים ובסיבוב. בעקבות חבלה, מחלה (דלקת מפרקים למשל) או תהליכים טבעיים המתרחשים בגופנו עם ההזדקנות, חלים שחיקה של הסחוס ורקמת העצם שמתחתיה, צמיחה של גבשושיות גרמיות (אוסטיאופיטים) סביב המפרק ותופעות לוואי דלקתיות. הרס הסחוס מתבטא בחיכוך של ראש הירך בעצמות האגן, התפתחות דלקת מקומית, כאב עז, נוקשות והגבלה משמעותית בתנועתיות המפרק, צליעה וקושי ללכת מרחקים ארוכים. ראוי לציין שמדובר בתופעה שכיחה לאחר גיל שישים, הן בקרב נשים והן בקרב גברים. שחיקה של הסחוס אינה הפיכה ואין לה מזור. ניתן להקל על הכאב העז בנטילת משככי כאבים, לטפל בדלקת באופן מקומי על ידי נוגדי דלקת ולשמר את התפקוד תוך שיפור יכולת התנועה על ידי טיפולי פיזיותרפיה, שינויי תזונה והתעמלות. במידה והטיפול השמרני אינו מטיב, נשקלת האפשרות לניתוח להחלפת מפרק הירך.
החלפת מפרק הירך היא פרוצדורה ניתוחית שבה מוחלף המפרק הפגוע במשתל מלאכותי המכונה גם תותב, הדומה במבנהו למפרק הטבעי. קיימים שני סוגים של ניתוחים אורתופדיים להחלפת מפרק הירך: החלפה שלמה (THR) שבה מוחלפים חלקי המפרק של עצם האגן והירך, או החלפה חלקית (Hemiarthroplasty) שבה מוחלף רק ראש הירך. קיימות שיטות רבות להחלפת מפרק הירך והן נחלקות לפי מס' קריטריונים:
  • החתך הניתוחי – חתך קטן (8-12 ס"מ) לעומת חתך סטנדרטי (15-20 ס"מ).
  • תנוחת המטופל בזמן ביצוע הניתוח.
  • הגישה הניתוחית – מיקום החתך ביחס לעצם הירך (אחורית/צידית/קדמית-צידית/קדמית/זעיר פולשנית), לכל גישה ניתוחית יתרונות וחסרונות.
  • שיטת הקיבוע – עם/ללא צמנט "מלט רפואי".
  • משטחים נושאי משקל – טיב החומר ממנו עשוי המשתל (קרמיקה/פוליאתילן/מתכת).
השיקום לאחר החלפת מפרק הירך מתחיל מיד ביום שלאחר הניתוח ואפילו באותו היום, בהתאם להוראות הדריכה של הרופא המנתח, והוא כולל קימה, מעברים, תרגול הליכה בתמיכת הליכון, עלייה וירידה במדרגות.

ומה יקרה לאחר השחרור מבית החולים?

ההתאוששות מניתוח החלפת מפרק ירך אורכת 6-10 שבועות. בתקופה זו על המטופל להתמיד בטיפולי הפיזיותרפיה בליווי פיזיותרפיסט ולתרגל באופן עצמאי כמה שיותר "כל יום, כל היום" וזאת על מנת להמשיך ולחזק את השרירים, להגמיש את טווחי התנועה ולסגל תבנית הליכה תקינה ללא אביזר עזר ביציבות ובבטחה.

אולי יעניין אותך גם

לפרטים נוספים ולקביעת פגישה השאר פרטים ואחד מנציגנו יחזור אליך בהקדם!

יש לכם סתם שאלה או בירור?
אנחנו זמינים בוואטסאפ

נשמח לעזור :)

אין תחליף לייעוץ וטיפול מקצועי!
לייעוץ מהמומחים שלנו, מלא/י את הטופס הבא ונחזור אליך בהקדם: