פיזיותרפיה לנקע בקרסול

Ankle Sprain (Inversion)

הכירו את אתלטיקליניק: מכון פיזיותרפיה, הבית של הספורטאים

מכון פיזיותרפיה מתקדם לרפואה אורתופדית ופיזיותרפיה. במרכז תפגשו את הרופאים ואנשי המקצוע המומחים ביותר בתחומם כולל אורתופדיה, שיקום, אימון, תזונה וליווי מקצועי.

 

נקע בקרסול - רקע

נקע בקרסול זוהי פציעה נפוצה אצל ספורטאים/אנשים פעילים, בעיקר בגילאי 10-20 כאשר כ 50% מהנקעים מתרחשים במהלך פעילות אקטיבית/ספורט. רוב פציעות אלו מגיבות היטב לטיפול שמרני.

קרסול: אנטומיה של המפרק

מפרק הקרסול בנוי מחיבור 3 עצמות (טיביה, פיבולה, טלוס) שביחד מעניקות יציבות למפרק, בעיקר בזמן נשיאת משקל, בעמידה נינוחה.
בזמן תנועה, מי שמעניק תמיכה למפרק הקרסול אלו הרצועות הרבות שמחברות בין עצמות הקרסול ועצמות כף הרגל.
רצועות אלו מאפשרות לנו מחד, לבצע תנועות מגוונות (ריצה על משטחים שונים, שינויי כיוון, ניתור וכו') ומאידך, שומרות על יציבות המפרק בזמן תנועות אלו.

תנוחות פתאומיות וקיצוניות של הקרסול, עלולות לגרום למתיחה של רצועות אלו ובמקרים קשים גם לקרע.
הרצועה הנפוצה ביותר להיפגע הינה רצועת ה (ATFL (anterior talofibular ligament, בהרבה מקרים, יחד עם רצועה זו נפגעת רצועה נוספת (CFL (calcaneofibular ligament שנפגעות בשילוב תנועות יישור הקרסול (plantar flexion) וסיבובו פנימה (inversion).
בקרסול ובכף הרגל ישנם גם שרירים שמעניקים שליטה דינמית למפרק. המנח היציב ביותר בקרסול הוא בכיפוף הקרסול (dorsi flexion), כאשר בעת יישור הקרסול (plantar flexion) המפרק פחות יציב, ולכן רוב הפציעות קורות במנח זה.

נקע בקרסול - דרגות חומרה

חומרת הנקע בקרסול מסווגת ל 3 דרגות שבבסיסן נבדקת כמות הרצועות שנפגעו, מידת הפגיעה ברקמות וגמישות המפרק בעקבות נזק זה.
דרגה 1 – מתיחה של הרצועות, נחשב נקע מינימלי.
דרגה 2 – קרע חלקי של הרצועות, נחשב נקע בינוני.
דרגה 3 – קרע ניכר של הרצועות, נחשב נקע חמור.

נקע בקרסול - גורמי סיכון

  • חוסר יציבות כרוני
  • תפקוד לקוי של הקרסול
  • גמישות יתר
  • חולשה שרירית

נקע בקרסול, אבחון

אבחון מדויק של נקע בקרסול, מבוצע ע"י בדיקות דימות לסוגיהן. יחד עם זאת ישנם סימנים וסמפטומים שמאפיינים כל אחת מהדרגות.
דרגה 1 – רגישות נקודתית, הגבלה תפקודית מינימלית, ללא גמישות יתר במפרק, יכולת לשאת משקל באופן מלא, בצקת קלה או בכלל לא.
דרגה 2 – רגישות מפושטת, הגבלה תפקודית בינונית, גמישות מפרקית- מינימלית עד בינונית, הליכה אנטלגית (כאובה), כאב בנשיאת משקל, ייתכן ויזדקק לאביזר עזר לטובת התניידות, בצקת בינונית.
דרגה 3 – רגישות מפושטת, הגבלה תפקודית חמורה, ללא אביזר עזר- יכולת נשיאת משקל מוגבלת או בכלל לא, בצקת חמורה.

נקע בקרסול, החלמה

בגוף ישנו תהליך החלמה טבעי שמחולק ל 3 שלבים, שלב אקוטי, סאב אקוטי והבשלה, וחשוב לשים לב באיזה שלב נמצאת הרקמה, על מנת לתמוך בתהליך זה ולצמצם את הסיכון לפגיעות נוספות.

בשלב האקוטי נראה סימנים דלקתיים כגון: כאב, בצקת, אדמומיות, חום מקומי וירידה בתפקוד, שלב זה אורך כ 3-5 ימים.
בשלב הסאב אקוטי, שמתחיל כ 3 ימים לאחר הפציעה, יורדים הסימנים הדלקתיים ומתחיל תהליך תיקון של הרקמה, שלב זה יכול להימשך כ 6 שבועות.
שלב שני סאב אקוטי – מאופיין בירידה בסימנים דלקתיים והחלמה של הרקמה. בשלב זה מתחילה להיווצר רקמה צלקתית ע"י סיבי קולגן כדי לרפא את הרקמה, אך בשבועות הראשונות רקמה זו מעט חלשה והסיבים עדיין לא מסודרים היטב, לכן חשוב בשלב זה להעמיס מעט כדי למנוע הידבקויות לא רצויות.
שלב הבשלת הרקמה – בשלב זה סיבי הקולגן כבר חזקים ומאורגנים יותר. בשלב זה חשוב להעמיס על הרקמה הצלקתית כדי לצמצם אפשרויות של הגבלה בתנועות. שלב הריפוי יכול להימשך מעל שנה, אך לרוב, הספורטאי יחזור לבצע פעילות גופנית הרבה קודם לכן.

נקע בקרסול טיפול

התייחסות המטפל למטופל צריכה להיות לא רק בהיבט הזמן שעבר מאז הפציעה, אלא גם ע"י הערכות שמבצע המטפל כמו:
סימנים של הרגל, הגבלות בתפקוד וליקויים שעולים במהלך ביצוע משימה כלשהי.

מטרות והתערבות:

שלב אקוטי – הגנה על האזור הפגוע ע"י חבישות למיניהן (lace-up support, semi rigid support) והתשדלות לתנועתיות של הרגל הפצועה בפעילויות ללא כאב, שיקום מסוג זה עדיף על חוסר תנועתיות ונראה עם חזרתיות מהירה יותר לספורט וסיפוק רב יותר של המטופלים על פני שיקום ללא תנועתיות כלל. כמו כן, חוסר התנועתיות עלולה לגרום לחולשה של הרצועות שלא נפגעו ואטרופיה של השרירים. שלב זה כולל גם עידוד ריפוי הרקמה , הורדת כאב נפיחות וספאזם ושימור תפקוד וחיזוק אזורים לא פגועים.

שלב סאב אקוטי – מניעת החמרת הפציעה, הורדת כאב ודלקתיות שיכולה להתבצע -בשלב זה- ע"י בריכת מים חמים, אולטרסאונד ו TENS, תנועות אקססוריות ועיסוי. הגדלת טווחי תנועה ע"י תנועות אקטיביות של הקרסול, כמו בשלב האקוטי רק שבשלב זה טווח התנועה גדל כמו גם מספר הסטים והחזרות במהלך היום, בנוסף יש לשלב עבודה עם (BAPS (Biomechanical Ankle Platform System לכל הכיוונים למעט inversion (בשלב הראשוני) כמו כן יש לבצע זאת ללא נשיאת משקל ולאט לאט להתקדם לנשיאת משקל חלקים ואז מלאה.
שיפור שליטה נוירומוסקולרית ושיפור כוח וסבולת שרירית ע"י תרגילי התנגדות איזומטרית בכל המנחים ותרגילי פרופריוספציה, תוך התקדמות לתרגילי קואורדינציה בעמידה על 2 רגליים, רגל אחת ובהמשך עם עיניים עצומות והפרעות (פרטובציות) של המטפל.
חשוב לשים לב לסימני דלקת וכאב, במיוחד לאחר השלב האקוטי שבו אנחנו למזער סימנים אלו, כיוון שזה יכול להיות סימן לכך שאולי עברנו מהר מידי שלב בשיקום, וצריך לבצע הערכה מחדש.

שלב ההבשלה

בשלב זה רקמת הצלקת כבר די החלימה, אך לא לגמרי, וניתן להעמיס עליה קצת יותר בתרגול. בשלב זה השיקום יתקדם לתרגילים דינמיים יותר שמשלבים בתוכם קואורדינציה, פרופריוספציה. לספורטאים ללא התמחות בספורט מסוים יבוצע תרגול אקטיבי עצים, בעוד לספורטאים מקצועיים יבוצע תרגול ספציפי, בהתאם לספורט, (לדוג' כדורסלן- קפיצות לגובה בכל מיני מישורים, שינויי כיוון, כוח מתפרץ וכו'). תרגול זה גם כן יבוצע בהדרגה כאשר בשלב הראשוני יתורגל בסביבה מוכרת וסגורה, כלומר שהמטופל יודע בדיוק מה הוא עושה לפני התרגיל, ולאחר מכן התקדמות לסביבה לא מוכרת שבה המטופל צריך להגיב למישהו ואינו יודע מה מצפה לו.

נקע בקרסול - הערכה סופית והחזרה לפעילות

המטרה הסופית היא להחזיר את המטופל לעסוק בספורט שהוא עסק בו טרם הפציעה ועל כן, נקבעו קריטריונים שעליו לעמוד בהם בסוף שלב השיקום:

  • ללא כאב בעת ביצוע הפעילות או לאחריה
  • ללא נפיחות בקרסול
  • טווח תנועה מלא/תפקודי, כלומר כזה שמאפשר השתתפות בפעילות ללא הגבלה
  • פרופריוספציה, שיווי משקל, זריזות/קלילות רגליים וקואורדינציה מספקים, כדי להשתתף בפעילות בצורה בטוחה.
  • תחושת מסוגלות – המטופל חייב להיות מוכן מבחינה פסיכולוגית לביצוע הפעילות ללא חשש.ה

אתלטיקליניק – מכון פיזיותרפיה והמרכז המתקדם לרפואה אורתופדית ופיזיותרפיה. פיזיותרפיית ספורט זאת המומחיות שלנו.

אולי יעניין אותך גם

לפרטים נוספים ולקביעת פגישה השאר פרטים ואחד מנציגנו יחזור אליך בהקדם!

יש לכם סתם שאלה או בירור?
אנחנו זמינים בוואטסאפ

נשמח לעזור :)

אין תחליף לייעוץ וטיפול מקצועי!
לייעוץ מהמומחים שלנו, מלא/י את הטופס הבא ונחזור אליך בהקדם: