שיחה עם אורתופד ספורט על הפציעה של קווין דוראנט

שאלות ותשובות עם ד"ר עופר זקס

הכירו את אתלטיקליניק: מכון פיזיותרפיה, הבית של הספורטאים

מכון פיזיותרפיה מתקדם לרפואה אורתופדית ופיזיותרפיה. במרכז תפגשו את הרופאים ואנשי המקצוע המומחים ביותר בתחומם כולל אורתופדיה, שיקום, אימון, תזונה וליווי מקצועי.

 

אני נמצא עם ד"ר עופר זקס, אורתופד ספורט, מומחה ברכיים, מנתח ברכיים ומנהל היחידה לפציעות ספורט בבי"ח לניאדו.

ד"ר זקס, שאלה ראשונה שמעניינת רבים, היה ניתן למנוע את הפציעה הזאת?

ת – קשה מאוד להגיד מכיוון שהרבה פעמים מדובר בכוחות מסויימים שעובדים על הגיד תחת מומנט שגורם לכשל שלו. גורם סיכון אפשרי הוא הזרקה קודמת של סטרואידים לגיד האכילס. בגיד אכילס לא מקובל להזריק סטרואידים בגלל שזה מחליש אותו. כך שאם למשל בוצעה לספורטאי הזרקת סטרואידים בעבר לאזור הגיד אז עולה רמת הסיכון לקרע בגיד.

האם אתה חושב שכחלק מהטיפול בפציעה הקודמת דוראנט קיבל זריקת סטרואידים?

ת – יכול להיות אבל קשה לי להאמין שבNBA מתבצעות היום זריקות סטרואידים על בסיס קבוע לגיד האכילס. מצד שני מנסיוני בעבר עם שחקני כדורסל זרים מליגת העל בכדורסל ששיחקו בקולג'ים זאת הייתה פרקטיקה מקובלת על מנת להחזיר מהר שחקן לפעילות. אני מאמין שכחלק מהטיפול בקרע שריר תאומים ממנו סבל בעבר ניתן טיפול בהזרקת PRP שלא יוצרת סיכון לפציעה בגיד ואף מקובלת במצבים אלו.

שיחה עם אורתופד ספורט על הפציעה של קווין דוראנט

רבים אומרים שפציעת אכילס היא אולי הפציעה הכי קטלנית לשחקן כדורסל, מנסיונך האם זה נכון?

ת – אין ספק שהפציעה הזאת היא מהקשות יותר.
ישנם מספר סיבות:

  1. הגיד הוא גיד מאוד גדול ומשמעותי
  2. הגיד מחובר לשריר הגסטרוקנמיוס [שריר התאומים] ולכן כל פעולות הקפיצה והניתור מעלה את העומס על הגיד.
  3. ניתוח הוא כיום הטיפול המקובל לספורטאים בעצימות גבוהה אך בגלל שהגיד מאוד שטחי יכולות להיווצר הדבקויות בסביבת הגיד והעור.
  4. סיבה נוספת היא שאחד הסיבוכים בטיפול הניתוחי הוא זיהום וזיהומים אשר יכולים במידה והתגברנו עליהם לגרום לעוד הידבקויות. ההדבקויות מקשות על תנועת הגיד ובעצם גיד שלא נע בצורה טובה לא יכול להפיק כח ובעיקר לספוג כח בצורה טובה. יוצא מכך ששחקנים רבים לא חוזרים לאותה רמת יכולת.

ישנם מספר מחקרים תצפיתיים על שחקני הNBA משנת 1992 ועד היום שעברו קרע מלא בגיד אכילס, כשליש לא חזרו בכלל לשחק ורוב מי שחזר חזר עם יכולת נמוכה יותר. בנוסף האנשים שחזרו חזרו לרוב לקריירה קצרה יותר. תעודד אותנו קצת – האם בשנים האחרונות ישנם חידושים בתחום? 

תוצאות טובות יותר לניתוח?

ת – כן בהחלט, יש היום שיטה שנקראת זעיר פולשנית ובה החתך הוא מינימלי והתפרים נעשים דרך העור ללא חתך גדול, בשיטה זאת ההדבקויות קלות יותר והשיקום מהיר יותר.
צריך להבדיל בין קרע בmidsubstance לבין תלישה של הגיד מעצם הקלקנאוס –
כשהגיד נקרע באמצעו אנחנו בודקים את איכות הגיד, כלומר, האם ישנם קצוות טובים או שהגיד נתלש ונראה מרוטש. אם הגיד מרוטש לוקחים גיד נוסף משריר שנקרא פלאנטריס כדי לחזק את החיבור הגידי. הדבר הזה מצד אחד מחזק את גיד האכילס ומקטין את הסיכון לקרע נוסף אך מצד שני גורם להדבקויות רבות יותר ולתנועת גיד מורכבת יותר.
אם הגיד נתלש מהקלקנאוס אז החיבור הוא לעצם על ידי תפירה ועוגנים בחיבור בין הגיד לעצם. במקרה כזה הכל יותר מורכב והשיקום ארוך יותר כי זה כבר לא תפירת גיד לגיד אלא גיד לעצם והחיבור הזה הוא אפשר לומר פחות טבעי ומחלים יותר לאט.

כמה זמן לוקח להתאושש מפציעה כזאת?

ת – סדר גודל של כחצי שנה עד 8 חודשים חזרה לספורט עצים.

האם זה יכול לקרות לכל אחד במהלך מאמץ גופני?

ת – כן וגם יכול לקרות לאנשים בפעילות יומית רגילה כדוגמת מעידה במדרגה וכו'

מי נמצא בסיכון ואיך אפשר להקטין את הסיכון לפציעה כזאת – יש מחקרים שהראו שוריאביליות גבוהה בתרגול יכולה להקטין סיכון האם זה באמת משמעותי? להתנסות במספר ענפי ספורט?

ת – עובדה זו נכונה לכל פציעה רצועתית כמו למשל פציעה ברצועה הצולבת ויש לכך התייחסות בפרוטוקולים שאנחנו מכירים למניעת פציעות. צריך לעבוד על חיזוק שרירים ופרופריוספציה טובה, גיוון תנועתי חשוב כי הגיד לומד להתמודד עם עומסים מזוויות שונות ועומסים שונים וזה מקטין את הסיכון לפציעה.

אז בעצם היית ממליץ לשחקן כדורסל למשל לשלב ענף ספורט נוסף מדי פעם על מנת להימנע מפציעות

ת – לחלוטין כן. היום אנחנו יודעים ששילוב של ענפי ספורט שומר על המפרקים, על הרצועות והגידים מפני עומסים בגלל הוראיביליות התנועתית והיכולת לשלוט בתנועות שונות.

האם יש סיכוי לחזור מקרע מלא בגיד האכילס ללא ניתוח?

ת – בספורט מקצועני הסיכויים קטנים. לעומת זאת מקובל היום מאוד באוכלוסייה הכללית ובספורטאים חובבים לבצע טיפול שמרני שכולל הנחה בסד שנראה כמו מגף כשהקרסול במנח מסויים וכך נותנים לאט לאט לגיד להתחבר ומאריכים באופן הדרגתי את הגיד על ידי שינוי מנח הקרסול במגף עם הגבהות מודולריות. שיקום כזה הרבה פעמים מספיק לאוכלוסייה הכללית ולספורטאים חובבנים.

האם אתה יכול לספר קצת על ההחלטה להחזיר ספורטאי לפעילות, איך מתקבלת ההחלטה הזאת כשאין היום קריטריונים ברורים לחזרה למגרש בפציעות שריר?

ת – מנסיוני כרופא קבוצת הכדורסל של מכבי חיפה כ5 שנים כולל סדרות פלייאוף וגמר וכן רופא קבוצת הכדורסל של ברק נתניה ההחלטה לחזור לפעילות היא בראש ובראשונה של רופא הקבוצה. ההחלטה מתבססת לרוב בפציעה שרירית על הקליניקה. לאחר ניתוחים לשחזור או תפירת רצועות החזרה תלויה בקליניקה אך גם בזמן שלוקח לגידים להחלים ולעבור אינטגרציה עם העצם. זמנים אלו לרוב מעוגנים היטב בפרוטוקול השיקום אותו מתווה כל מנתח על פי דרכו.

מדברים הרבה על הלחץ שמופעל על שחקנים מקצועיים לחזרה מוקדמת כדי לא להפסיד משחק חשוב וכו' האם נתקלת במקרים כאלה בעבודה שלך במועדונים שעבדת איתם? 

כמה כח יש להחלטת הרופא והאם המוערבות של ההנהלה בנושאים האלה היא מוגבלת? בוב מאיירס דיבר על זה שכל האחריות עליו האם זה באמת כך?

ת – בספורט המקצועני והתחרותי קיימת ציפייה תמידית של המועדונים שכל הסגל יעמוד לרשותם בכל זמן נתון ובייחוד בשלבי הכרעה. הלחץ יורגש תמיד, גם אם לא באופן ישיר. על אף כל זאת הרופא הוא המחליט הבלעדי בנושא. נתקלתי בעברי במאמנים מסוימים שלא אהבו החלטה שלי באשר לכשירות של שחקן וביקשו לשלוח אותו לחוות דעת נוספת – מדובר במיעוט קטן של אירועים. לשמחתי בכל האירועים חוות הדעת הנוספת הייתה זהה או אף מחמירה מדעתי. באמון בחדר ההלבשה בין הצוות הרפואי למקצועי נבנים במהלך העונה ויש להם תפקיד חשוב במניעת חיכוכים סביב כשירות שחקנים.

האם יש לך בראש דוגמאות לשחקנים שהחזירו לפני הזמן בגלל לחץ של המועדון בזמן האחרון?

ת – ישנו את המקרה של מאור בוזגלו שחזר לשחק לאחר שחזור צולבת וקרע את השתל במשחק הראשון לחזרתו. מאור חזר לשחק 6 חודשים מהניתוח כאשר הזמן המקובל היום לחזרה לספורט בעצימות גבוהה לאחר ניתוח שחזור צולבת הוא 8-10 חודשים. לאור הפציעה נאלץ מאור לעבור ניתוח חוזר לשחזור הרצועה ותפירת קרעים בשני המניסקוסים באנגליה ע"י ד"ר אנדי ווילאמס, מבכירי מנתחי הברכיים באירופה, ועל ידי. מתוך היכרותי הטובה עם הצוות של מכבי חיפה בכדורגל לא הופעל לחץ של הקבוצה על הצוות הרפואי והחזרה הייתה עקב רצונו של השחקן לחזור לאחר שהרגיש מצויין בשיקום אותו עבר. לדעתי רצונו העז של השחקן לחזור ותחושתו הטובה הביאו את הסגל והמנתח להחזירו מוקדם מהצפוי לשחק.

אני חושב שדווקא בשנים האחרונות קבוצות מגלות יותר סבלנות כלפי פציעות ורוצות שהשחקן יחזור באופן המיטבי ביותר. מה עוד שכיום הכלים שיש בידינו, הרופאים והצוות הרפואי מבחינת ניתוחיים תרופתיים ושיקומיים מביאים לתוצאות טובות ומהירות יותר מבעבר.

תודה רבה ד"ר עופר זקס על השיחה, נשלח מפה החלמה מהירה לקווין דוראנט ומקווים שנראה אותו בקרוב בחזרה על המגרש.

לפרטים נוספים ולקביעת פגישה השאר פרטים ואחד מנציגנו יחזור אליך בהקדם!

יש לכם סתם שאלה או בירור?
אנחנו זמינים בוואטסאפ

נשמח לעזור :)

אין תחליף לייעוץ וטיפול מקצועי!
לייעוץ מהמומחים שלנו, מלא/י את הטופס הבא ונחזור אליך בהקדם: